Thursday, November 29, 2007

Fredo Solo Album Project


I would like to say thank you so much to all my frenz yg send sms, post comment di friendster saya and wish me Happy Birthday...thanks you so much...I really appreciate it...

Okie la...kalau nampak gambar saya di atas tu mesti korang semua sudah dapat teka apa yang saya mau post kali nie kan...

Sebenarnya projek album ini sudah lama dirancang...tetapi disebabkan Skyline kini mempunyai ramai artis rakaman jadi saya terpaksa akur untuk menunggu giliran untuk masuk studio...Ramai orang bertanya kenapa Nabilla (Tempat ke-3 KDMI - I) lebih dulu...Tidakkah kau rasa ini suatu yang tidak adil?? Addduiiinaahhh...Rilek boh gia staring...Sebenarnya saya tidak rasa apa2...Kebetulan selepas KDM Idol selesai saya mendapat tawaran bekerja di sebuah syarikat swasta - Road Maintenance-State Road...dan pihak syarikat itu telah menghantar saya bertugas di daerah Kudat...Nabilla pula sudah selesai menduduki SPM pada masa tu...jadi dia la dulu rakam...begitu la cerita diaa...Saya tidak pernah rasa kecil hati atau rasa dianaktirikan...Langsung tidak pernah...Betull...? Naper..? Tak percayerr yeerr..? hahaha...

Album ini diterbitkan kerjasama antara EMP dan Skyline...Orang yang bertanggungjawab dalam pemilihan lagu ialah Asmin Mudin (Siapa tidak kenal angkat kaki..?)...Album ini berkonsepkan Pop Komersil...Antara komposer-komposer yang terlibat dalam album ini tidak lain tidak bukan Asmin Mudin (EMP) sendiri...Ray Kilik (EMP), Ading (EMP)...

Voicing telahpun selesai...ngam2 birthday saya...2nd Dec...Kini...proses editing dan mixing sedang berjalan...Saya sebenarnya sangat berdebar-debar menantikan kemunculan album sulung saya ini...Saya sangat berharap album pertama saya ini dapat diterima...Nantikan album sulung saya yang pertama ini....

Tuesday, November 27, 2007

Tag!!! Tag!!! Tag!!!

Tag!!!!!

Macam mana 'main' nie..? Hehehe...Previous days ago Mr Dogoes tagged me!!! Tau la nie very the very lazy to read bah...But since si Dogoes bilang kena denda satu pukuk yang manis paittt...wakakaka...terrrrpaksa la nie...huhuuuu...Okieeee....Let me start with the rules of this games (Main copy paste jark niee...)

The Rules:

1. Link to your tagger and post these rules.

2. List eight (8) random facts about yourself.

3. Tag eight people at the end of this post and list their names.

4. Let them know they’ve been tagged by leaving them a comment on their blogs


Nah...here are the 8 things that i think i'm gonna share with you all...

Sama macam diorang c Dogoes juga Love music and love to sing...Aduii naaa...Musim tension2pun still can sing ooo...bukan alang2 eeehhh...Tapi memang dari kecil lagi i love to sing very da very laa....susah mo kasih terang macam mana saya gila menyanyi...Jangan saja kamu bayang saya macam orang gila sudahlah...wkakaka....

Shy-shy cat....huhuh....memang slalu saya malu-malu kalau saya belum biasa lagi orang @ situasi @ tempat @ apa2 saja yang sewaktu dengannya...ntah napa....memang beginilah saya ni...Ambil masa untuk kasih sesuai diri...Tapi ndak la bah bagus kan malu-malu...Hmmm...sekarang tengah mengikis sifat pemalu saya tu...harap2 berjayalah....Chiaaayyoooo.....

Berlakon...my first trial berlakon dalam telemovie Kenapa Dengan Mereka..? Pengalaman yang paling best...Sebab tidak pernah berhadapan dengan kamera dalam jarak yang dekat2...Janggal ooo...Tapi last2 dapat atasi juga la...Kena buang semua perasaan yang menghalang saya untuk buat yang terbaik...Abu Bakar Ela, Clarice John Matha, Lydia Kalidin...diorang la senior2 yang bagi banyak tunjuk ajar...Thanks untuk diorang2 semua...Jadi for those yang belum tengok lagi...Sukung2 la produk tempatan k...hehehe (Sempat promo nie...!)


Saya kurang selesa dengan majlis2 formal...Sebab apa? Urrrmmm ntah...saya tidak suka laaa...I don't feel comfortable bah dalam satu kelompok yang semua pun kena kontllooorrr...hehehehe...Cara bercakap...cara ini cara itu...Addduuiii bikin panat ooo macam tu...Tapi apa2pun kena datang juga kalau penting...Cuba bayangkan kalau majlis perkahwinan d kampung-kampung...semua pun orait nopo...Buat apa jak yang kita suka kan...hehehe...


Kerja sebagai Road Maintenance Supervisor (Nanti start from December 2007 kerja bertambah pasal position saya bertambah..? Supervisor cum Clerk of Work) Aduiii...kena jaga 3 district sekaligus...


Kalau dulu saya selalu p gym...tapi sekarang masa saya sangat terhad...dan lagi kalau pulang kerja penat sudah...ndak larat sudah mo p bersukan...jadi selalu awal pagi lepas bangun tidur baru warming up...My weight pun naik sudah...aaiiiyyyoooo....


Kerap pergi balik KK - Kudat...Kudat - KK....Cari makan punya pasal tahan penat ja la...Kadang-kadang ada undangan menyanyi...Pas'tu Sibuk lagi dengan Projek Album Solo saya...(Promo lagi...heheheh)


Nah...8 sudah kan...susah oo mo fikir...hahahha...tapi macam best juga pula...abisss masa saya fikir dan tuaip ini post...ndak sedar pula lebih lapan...hehehehe....


Sekarang kena fikir pula siapa yang perlu saya tag...
Urrrmmmm ....

1. Gurangak
2. Dogoes
3. Leo Fantasia
4. Pirut
5. Yan
6. EMP (Siapa-siapa saja wakil dari korang la..)
7. Gidong
8. Tajau

Jadi...kalau yang sudah post tu macam mana? Kena buat 2 kali ka? Hahahaha....


Sempang Mengayau one of my favourite place to visit...





Wednesday, November 21, 2007

My performance during Bakat Karnival Budaya Peringkat daerah Kudat 2007

Aduii naaaaa...ndak berapa bagus tau ni rakaman...Jarak terlalu jauh...Tapi suara masih kedengaran dengan jelas jugala...Apapun kredit harus diberi juga kepada kawan saya yang sudi rakam persembahan saya masa tu...arigato...!!! Jadi apa lagi saksikanlah persembahan saya...Cinta Seorang Teman khas untuk anda semua...hehehehe...:-)

video

Sunday, November 18, 2007

Karnival Budaya Kudat

Karnival Budaya Peringkat Daerah Kudat
17th & 18th November 2007

Pentas Terbuka Tomborungus, Kudat.
Cuaca agak mendung pada awal pagi Sabtu...Hmmm...mesti ndak ramai nie...Thanks God tengahari tu ada reda sikit sudah...Banyak acara telah disusun dalam karnival pada tahun ini...Booth-booth pun semakin banyak...Rasanya lebih banyak berbanding tahun-tahun yang sebelum ini...Acara atas pentas pun tidak kurang hebatnya...Paling best...Pertandingan Bakat Karnival Budaya...hehehe...Kenapa? Sebab i am 1 of the 12 finalist dalam pertandingan tu...Huhuhu...Ramai juga orang mempertikaikan penglibatan saya dalam acara ini...Terutamanya dikalangan peserta...Tapi perlu diingat setiap pertandingan mesti ada syaratnya kan...Pihak pengajur cakap saya boleh ikut sebab saya belum pernah menjadi Juara atau Johan dalam mana-mana pertandingan peringkat negeri...Pada tahun 2002, saya hanya menduduki tempat ke-2 dalam pertandingan Sugandoi Peringkat Negeri mewakili Daerah Kecil Kemabong...Untuk post yang akan datang nanti saya cerita sejarah penglibatan saya dalam bidang nyanyian nie k...

Ok...berbalik pada cerita Pertandingan Bakat Karnival Budaya..Saringan awal telah diadakan dipentas yang sama pada 28th Oktober 2007 lalu...Pada awalnya bingung juga saya mau pilih lagu yang sesuai...Lastly i decide to sing Cinta Seorang Teman (Bob AF2)...Nasib menyebelahi saya dan saya telah tersenarai antara 12 orang finalis...Lebih kurang 80++ orang telah hadir dalam sesi saringan tersebut dan hanya 12 orang saja yang mara ke pertandingan akhir Bakat Karnival Budaya 2007 peringkat Daerah Kudat...Segalanya telah terjawab setelah berakhirnya pertandingan itu pada pukul 5pm...Untuk mengetahui siapa pemenangnya...lihat la gambar dibawah k...


Dari Kiri : Vokal Harapan (Dewi Sukma - Lupa nama dia), Azly (Tempat Ke-2), Saya (Pertama Kali memenangi tempat pertama seumur hidup saya :-) ), Casandra (Tempat ke-3), Brenda (Persembahan Terbaik)




Fredo in action




Beraksi lagi dengan penuh penghayatan....huhuh...




Sikit lagi saya terlanggar tu penari...hehehe


One of the finalist...Cherry...very sweet...
Nyanyi lagu Awan Yang Terpilu...She has a potential to be a good singer...



Brenda...hmmm...macam apa kamu rasa?
Tapi ni sumandak memang berbakat besar still young...15 yrs old...



2nd runner up...Nyanyi lagu Nirmala...Pandai dia buat lengok suara ala2 Datuk Siti...



Kawan bertanding...Vun...Chinese guy sing lagu melayu and local song very well...


Larry Leong - Nyanyi lagu Hari Ini dan Semalam - Tone suara dia bagus...Mungkin masalah pemilihan lagu...Maybe he shall find lagu yang betul-betul challenging...Yang boleh menguji strength and ability in his singing...

Nampaknya...sikit ja gambar saya ambil masa tu...sebab sibuk buat persiapan diri....Layan nervous...huhuh...Apa-apapun mungkin tahun ini menjadi rezeki saya dalam pertandingan ini...dan saya akan buat yang terbaik untuk diri saya dalam pertandingan peringkat negeri nanti...Kalah atau menang ketepikan dulu...Saya mencontohi artis-artis yang memang sudah establish di semenanjung seperti Dayang Nurfaizah yang begitu berani menyertai program reality tv (One In A Million)...Saya tidak perlu menceritakan panjang lebar mengenai perkara ini...Kesimpulannya saya mencontohi semangat yang ada dalam diri mereka...itu saja...Walaupun tewas pada pendatang baru tapi tidak semestinya kredibiliti mereka harus dipertikaikan...kerana saya percaya setiap orang punya keunikan dan kelebihan masing-masing...Betul bah tu kan...?

Thursday, November 1, 2007

English Course

English Course
Jangkamasa Kursus : 3 Bulan

Tempat : SJK (C) Khoi Ming Kota Marudu

Anjuran : JPSM
"Semua murid berdiri! Selamat Petang Cikgu...!" Hahaha...Tiada pula kedengaran sepanjang kursus tu...Hehehehe...Rindu pula suasana sikul dulu-dulu...Tapi dalam tempoh 3 bulan ikut kursus english ni macam rasa sekolah balik pula...Kursus ni sebenarnya bulan June - September lalu lagi bah nie..Tapi tergerak pula hati saya mau post ini pokara...hehehehe...Nasib baik kami kena terima juga ikut nie kursus...Free course bah nie apa tidak mau...Company kami yang atur kami ikut ni kursus...Lagi pun tau la english saya nie broken gila...hehehhee...at least imprufffff sikit-sikit la...wakakakak... Waduh first time masuk ini kelas...memang senyap ja...semua macam serius ja belajar...kebanyakan peserta kursus orang yang sudah bekerja...Guru, JKR staff, Clerk, sedikit student and siurang la...Glob Gangs (Waktu ni si Rhons masih lagi Glob)...Glob gang terdiri daripada budak-budak yang paling bising dalam kelas, paling berperangai, paling lambat datang kelas (Bukan sengaja tapi macam mana juga kami dari Kudat dan ada yang dari Kota Belud), dan segala-gala yang paling tu kami juga...Lim Fong Ming (Ketua kami), Nelly (Main camera ja kerja dia waktu cikgu mengajar), Merlynah (Diam-diam kunun dia dalam kelas tapi dalam hati mengumpat ja...hahahaha...kalau ada yang tidak kena terus ketawa saturang2...kuat lagi tu..!!!), Rhons (Buat-buat muka innocent dalam kelas padahal - mata dia sono tempat sumandak depan kami...), dan Saya pula mesti la orang yang paling kuat ketawa...wakakakaka....Kumpulan kami semua staff-staff JKR Kota Marudu...Donna, Diana, Jenifer, dan ramai lagi la...Kumpulan kami la yang paling bising antara 3 kumpulan dalam kelas... "..Ok Classs....read after me...bla bla bla bla..." Itu ja setiap kali kelas mula...memang membaca ja...Ahahhahaha...ada satu kawan kami...perempuan...bila bercakap satu dunia dengar...ketawa ada lawan saya...sekali kena suruh membaca...langsung tidak dengar apa dia sakap...wakkakakak...paling2 kedengaran suara dia .."huuuuu....veli gud!!!" wakakakaka....Lucu tu perempuan...Hmmm...si mer bilang tu cikgu bias bilang si mer...hahaha...abis kalau si mer yang kena suruh baca silap sikit mesti kena tegur...kalau orang lain tidak...hahahaha....Mer..mer...Tapi ada satu kali test...Si Mer pula paling highest mark...Bah..bah..ada maksud lain tu Mer...hahahha...Rilek ko Mer...Yang best dalam kelas nie...memang kumpulan Glob hampir selalu menang...ahhahaha...Mer cuba ko kasih jelas sikit apa maksud ko itu cikgu bias tu Mer...Si Rhons kasih tiru orang dia punya paper...tapi orang yang tiru dia lagi tinggi markah dari dia...wakakaka...Si Nelly pula kalau dia rendah dari Hubby dia mesti dia marah...0.5% pun dia marah juga...aduuiii....mesti mo sama...hiihihihihihi.... Hujung kelas mesti ada menyanyi...nyanyi ramai dalam kelas... "When we dance Lacucaraca...hahahaha...si Ronny mesti mo buat suara tennor...jadi saya p la buat suara bass...wakakakaka...itu cikgu pun ketawa-ketawa ja...dia biar ja kami...Penghujung nie kursus kami buat Farewell Party...Makan-makan...Exchange present...karaoke...pastu pulang...paling last kami p Karaoke disekitar Pekan Kota Marudu...best jugala...

Inilah gambar-gambar kami dalam kelas...

















Okie...thats all for now...nanti sia update lagi....chaaauuu chiinnnn chaauuuu....kepada yang berkenaan jangan marah kio...Iri nga sorita tomod!!!!