Wednesday, February 4, 2009

RED CARD

Tiba di 1borneo tepat jam 10.00am... Sudah ramai orang yang datang untuk beradu nasib dalam ujibakat Akademi Fantasia Musim ke - 7. Tiba-tiba jumpa pula DFM sedang mengisi borang. Hmmm... ada kawan ni... Selepas tu, jumpa pula dengan Emily (Vinusak). Tambah senang hati sebab ada juga rakan seperjuangan yang datang untuk ujibakat tu... Semasa mengambil nombor giliran saya terlupa untuk photostat IC dan sebab itu DFM dan Emily dapat number yang lebih awal. Hmmm... Kumpulan DFM masuk ke gelanggang pertama... Diikuti kumpulan Emily... Dan akhirnya saya... entah kenapa nervous sangat sangat sangat... Tapi bila nampak DFM dan Emily layak ke stage 2... saya begitu bersemangat... orang - orang yang terdahulu di hadapan saya semuanya tidak berjaya dan semangat saya jadi turun naik... Akhirnya giliran saya pula...

Fredo : Boleh nyanyi dari chorus ka?

Jugde : Tak boleh. Kene nyanyi dari awal...

Fredo : Ok...

Huh.... tersalah ambil key... key tinggi... (dalam hati...aduhhh mataii la di chorus nie...) saya pause jap sebelum masuk chorus... tarik nafas....

Judge : hah... chorus...!!!

Terus ja saya nyanyi... Thank God nasib dapat... Tiba - tiba...

Judge 2 : Lagu lain... Lagu melayu pulak...

Fredo : Hmm... Naluri Lelaki (Samsons)

Judge : Good!! Good Choice... ok start....

Tanpa buang masa terus nyanyi and the judges bilang YES... Lega dan gumbira...

Setelah hampir 12 orang berjaya di stage 1, kami di bawa ke Stage 2 pula... dan di sanalah berakhirnya perjalanan kami...

Nurul : Fredo, lain kali lebih bersedia yer...

Fredo : Thank you... :-)

Dengan rasa hampa dan marah (sebab lupa lirik....) keluar ke pintu "Merah" Kawan - kawan yang senasib sedang menunggu... DFM, Emily (Vinusak), dan beberapa orang lagi saya tidak kenal... Apa boleh buat... Cuba lagi tahun depan... hehe

16 comments:

merapuswz@webber said...

nanti kita sama sama pii audition next year..sya pun mau cuba juga..hkahkahkahk..

Fredo said...

webber... bah sound2 ja... mana tau taun dapan kana bagi hijau daun tarap.. hahaha

jonathanjohn88 said...

aisey...ko ada join audition pla...rugi o sa xda astro...jarang2 sda tgu tv ni...ba..p upload d youtube...sa planggan tatap utube ni..hehe...
anyway,congrats sbb brani..next year try lg....

Fredo said...

jonathanjohn88 --> ada bah kunun nie p cuba nasib... alaaa.. ndak buli rakam time audtion kana marah... hehe macam kawan sia kena tegur... :-(

mamaii said...

next time try lagi ba..;)

Fredo said...

mamai... ya next time... sama sama kita kio... hehe

Mahapson said...

yang penting kau telah mencuba tompinai... tahun depan cuba lagi... teruskan usaha tu...

Fredo said...

mahapson... iya bah kan... ndak putus asa nie... cuba ja smpi tua pun mau lagi cuba nie... :-p

Bulukun said...

teruskan usaha.. :)

Fredo said...

Bulukun.. thank u.. nanti mau berusaha lebih sikit nie tahun depan... :-)

cicak said...

chayo chayo. berusaha lagi thn dpn! ko punya tone unique ba. mgkn kalau lain tu juri, lain tu outcome dia.

bah have a nice week ahead kio

Fredo said...

cicak... ya dulu si Adnan Abu Hassan bagi sia hijau... si ajai dan bekas istri dia bagi sia mirah2... hehe sia stuju juga lain pengadil lain pendingaran diorang kan... hehe... apa2pun tengkiuu atas sokongan,.. akan berusaha lebih gigih lagi nie... chayo chayo fredo...*lol*

Lala said...

hai Fredo..ada ku ningo trek slbrti khamis ..o ko pla yg unik suara tu..tak apa ba..blm rzki..nx try lagi..

Fredo said...

lala... hahah.. suara unik ka? apa2pun tengkiu sokongan kmurang kio...

Madris An said...

Adehh..patut pn selalu hujan2 saja sebelum AF start..(Hehehehehe). Gurau saja baitu. Cuba lagi tahun dapan ba fredo, nnti sa bwa spanduk lagi bagi sukung...

Fredo said...

Madris... apa bagi sukungan.. kita p sama2 la k.. kita sama2 berjuang... :-p